Bildkälla: Stockfoto

Möt Andreas Lindström: Från skogsbyar i Jämtland till höga höjder i Stockholms finansvärld

Teaser I denna exklusiva intervju delar Andreas Lindström med sig av sin fascinerande resa från Carnegie till Erik Penser Bank, och vidare till att bli både VD på Stadsholmen Equity och grundare av Axelina. Läs intervjun i sin helhet i senaste numret av Magazine Börsvärlden

1. Kan du berätta lite om din bakgrund och vad som ledde dig till att bli intresserad av finansbranschen?

 – Jag kommer från Jämtland där jag är uppväxt i en mindre by, Håsjöbyn. Jag gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet under finanskrisen 2008 och fick då upp ett intresse för aktiemarknaden. Detta var samtidigt som Carnegie förstatligades och Lehman Brothers gick omkull. Jag köpte mina första aktier i Swedbank som då kostade runt 20 kronor och tyckte det var väldigt roligt att se dem stiga. Efter gymnasiet volontärarbetade jag i Indien och Nicaragua innan jag flyttade till Stockholm för studier.
I Stockholm studerade jag juristprogrammet på Stockholms universitet och Fastighet och Finans på KTH. Jag insåg tidigt att jag inte ville arbeta professionellt med juridik, framför allt då jag inte hade något sinne för detaljer, men fullföljde studierna och fick mina examina. Under studietiden fick jag extrajobb på Carnegie som mötesbokare på Private Banking. Jag tyckte det var otroligt roligt och bestämde mig för att satsa på finansbranschen. I slutet av studietiden fick jag arbete på Erik Penser Bank.
Erik Penser Bank var då, 2015, en fin men ganska diskret bank. Kontoret låg på Biblioteksgatan 9 (i den fastighet som sedan kom att brinna efter att banken flyttat ut). Jag fick jobb efter att mer eller mindre tjatat på bankens VD på LinkedIn i närmare ett år. Jag rapporterade till Daniel Ljungström som var chef för affärsområdet Wealth Management. Både Daniel och jag var intresserade av att nå ut med bankens fina varumärke till fler relevanta kunder. Jag var tidig i att använda sociala medier och blev på gott och ont snabbt den person på Penser som syntes mest på sociala medier.
Formellt hade jag rollen som Private Banker i fyra år och Head of Corporate Access i tre år, men det jag generellt arbetade med var försäljning och att nå ut till nya kunder, både private banking-kunder och bolagskunder. Jag ansvarade också för en stor del av rekryteringen av juniora medarbetare till Erik Penser Bank och flera av de mest framgångsrika medarbetarna började i min grupp. 
Efter att ha varit på Erik Penser Bank i 7 år kände jag att det var dags att göra något nytt. Jag började fila på hur en egen firma verksam inom onoterat skulle kunna se ut. Jag var efter Erik Penser Bank en duktig banktjänsteman men en oerfaren entreprenör. Jag hade inte särskilt bra koll på ägarincitiament, aktieägaravtal och andra viktiga frågor som man behöver ta ställning till när man grundar ett bolag. Jag har lärt mig genom trial-and-error och att få fundera på och få praktisk erfarenhet av de frågorna är jag övertygad om har gjort mig till en bättre rådgivare till bolag, entreprenörer och investerare än vad jag var tidigare. Det finns också en viss skillnad i att uppleva frågor runt bolagsbyggande på egen hand och att ge råd om dem ur ett tjänstemannaperspektiv.

2. Hur skulle du beskriva din resa från att ha varit VD på Stadsholmen Equity till att bli både VD och grundare av företaget Axelina?

 – Jag var som sagt både medgrundare och VD även på Stadsholmen Equity så rollen var bekant för mig när jag tog den på Axelina. Stadsholmen Equity var en väldigt spännande tid och jag var som sagt en oerfaren entreprenör. Jag var dessutom ganska obekant med att projektleda corporate finance-uppdrag. Vi gjorde en första kapitalanskaffning till Levels som blev relativt framgångsrik. Därefter försökte vi hitta vår väg fram i en relativt snårig marknad både vad gäller affärer och strukturen på firman. Idag har de andra på Stadsholmen Equity hittat sin väg framåt och vi samarbetar vidare i olika projekt.

Uppvuxen som ensambarn så trivs jag också väldigt bra med att bestämma själv. Det har för- och nackdelar med att vara flera delägare i ett bolag men jag tror generellt sett att bolag mår bra av att ha en tydlig ledare. I delägarkretsen var vi också lite intresserade av olika typer av affärer där resten av gänget i Stadsholmen Equity intresserade sig för secondary-affären, det vill säga mäkleri av aktier i de större onoterade bolagen, medan jag gillar att arbeta nära bolagen i nyemissioner. Min känsla för människor och relationer kommer till större nytta i den affären.
Idag kan jag inte tänka mig något annat än att vara majoritetsägare. Det är otroligt stimulerande och jag känner ett inre lugn i att jag har kontroll över hela bolaget. Jag upplever att det finns en trygghet också både för anställda och kunder att vara helt på det klara med vem som fattar besluten. 

3. Kan du förklara vad Axelina är och ge oss en förståelse för vad Corporate Finance innebär för dem som inte är bekanta med begreppet?

 – Corporate finance är egentligen vad det låter som, att hjälpa bolag att hitta finansiering. Vi arbetar primärt med equity-finansiering vilket i praktiken innebär att hjälpa bolag komma i kontakt med relevanta investerare vid nyemissioner. I den onoterade sfären är det oftast förmögna privatpersoner, family offices och VC-fonder.
Vi utvärderar management mer än bolaget i övrigt. Lyssnar man på många andra duktiga investerare så säger de ungefär samma sak. Ju tidigare ett bolag är i desto viktigare är management och grundare. Men det är viktigt även för stora bolag. Kolla exempelvis på hur nya VDn för HM, Daniel Ervér, presterat under sin första tid på jobbet och den beröm han fått för det. Att vara en duktig rådgivare och investerare handlar till stor del om att vara en människokännare.

Läs hela intervjun här

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER